Ayakkabı; deri ve farklı materyallerden meydana gelen, ayağı korumak için tasarlanmış bir ayak giyeceğidir. Ayakkabıların uzun süre kullanılması ve gereken bakımın yapılmaması durumunda ayakkabıda kirlenmeler meydana gelir. Bu durum ayakkabının eskime sürecini hızlandırırken ayakkabı boyamanın önemini ortaya çıkartır.
1. Spor Ayakkabı Nasıl Boyanır?
Spor ayakkabılar boyanırken ilk olarak ayakkabı temizlenmelidir. Ardından boyanması istenmeyen kısımlar kapatılmalıdır. Spor ayakkabıyı rahatlıkla boyayabilmek için ayakkabının içine gazete konulur. Eğer desenli bir modelde boyanacaksa bir boya kalemi ile desenler çizilmelidir. Spor ayakkabıları boyamak için akrilik boya en uygun boyalardır. Mikro detaylı boya fırçalar ile boyama işlemi kolayca halledilir. Boyama işlemi bittiğinde aynı işlem 3-4 kere daha yapılır ve boyanın ayakkabıya oturması beklenir.
2. Bez Ayakkabı Nasıl Boyanır?
Bez ayakkabılar yapısı itibariyle her boyayla boyanamazlar. Genellikle kumaş boyası ile boyanırlar. Kumaş boyaları çok dayanıklıdır ve fırçayla sürülür. Birçok farklı renk seçeneği mevcuttur. Boyamadan sonra detaylı kısımlar için boyama kalemi kullanılır. Bez ayakkabı tek bir renge boyanmak isteniyorsa ayakkabılar sprey boya ile boyanmalıdır. Boyama işleminin ardından ayakkabı kurumaya bırakılmalıdır.
3. Deri Ayakkabı Nasıl Boyanır?
Deri ayakkabılar zaman geçtikçe eski parlaklıklarını kaybedebilirler. Bu nedenle deri ayakkabıyı eski görüntüsüne kavuşturmak için birtakım işlemler yapılır. Deri ayakkabılar boyanmadan önce yüzeyi mutlaka temizlenmelidir. Boyama işlemine geçilmeden önce ayakkabının kuru olduğundan emin olunmalıdır. Ardından bir sünger yardımı ile boya ayakkabıya dairesel hareketlerle sürülmelidir. Tüm yüzey boyandıktan sonra boyanın kuruması beklenmelidir. Deri ayakkabıyı kurutmak için ısı verilmemeli, kendi halinde kurumaya bırakılmalıdır. Eğer deride oturmayan ve açık kalmış kısımlar varsa bu bölgelere ikinci kat boya sürülmelidir. Boyama işlemi bittikten sonra ayakkabı cilası ile cilalanmalıdır.
4. Botlar Nasıl Boyanır?
Botlar kış aylarının vazgeçilmez parçalarından biridir. Bu nedenle kış mevsiminin yağmur ve çamurunda kolayca lekelenme özelliğine sahiptir. Kirlenen botların yıpranma süresi hızlıdır ve bu yıpranmış görüntüyü ortadan kaldırmak için boyama işlemleri yapılır. Her bot yapıldığı materyale özgü bir şekilde boyanır. Deri botlar için özel üretilmiş boyalar ile bot boyanır ve ardından cilası yapılır. Süet botlar boyanırken kesinlikle normal boya kullanılmamalıdır. Bunun sebebi ortaya eşit dağılmamış fırça darbeli bir görünüm çıkmasıdır. Sprey boya ile homojen bir şekilde süet botların boyaması yapılır ve kuruyana kadar bekletilir. Aynı işlemler nubuk botlar için de geçerlidir. Diğer materyallerden yapılmış botların ayakkabı süngeri ile dairesel hareketlerle boyaması yapılır.
5. Süet Ayakkabı Nasıl Boyanır?
Süet ayakkabıları boyama işlemi diğer ayakkabılara göre bazı değişiklikler gösterir. Öncelikle boyanacak ayakkabının tamamen süet olması gerekir. Süet ayakkabıyı boyamadan önce ayakkabıyı yumuşak kıllı bir fırçayla temizlemek gerekir. Eğer ayakkabıda lekeler varsa süet silgisi kullanılarak bu lekeler giderilir. Ayakkabıda boyanmayacak yerlerin üstü resim bandıyla kapatılır. Boyama işlemi yaparken boyanın ayakkabının her yerine ulaşabilmesi için ince kıllı fırçalar kullanılmalıdır. Ardından dairesel hareketlerle boyama işlemi yapılır. Sürülen boya miktarını iyi ayarlamak gerekir çünkü fazla miktarda boya ayakkabıda kalıcı izlere neden olabilir. Boyama işlemi bittikten sonra ayakkabı kurumaya bırakılır.
6. Rich Ayakkabı Nasıl Boyanır?
Rich ayakkabılar model olarak geniş bir kategoriye sahiptir. Botlardan topuklu ayakkabılara kadar birçok farklı modeli içinde barındırmaktadır. Her ayakkabının kendine özel boyama şekli vardır ve bu nedenle her boya her ayakkabıda kullanılmaz. Rich ayakkabıları boyarken ayakkabının yapıldığı materyali dikkate alarak boyamak gerekir.
7. Nubuk Ayakkabı Nasıl boyanır?
Nubuk ayakkabıların hassas bir dokusu vardır. Bu nedenle süet ve deri ayakkabıları boyarken kullanılan malzemeler nubuk ayakkabıyı boyarken kullanılmaz. Nubuk ayakkabının kendine özel boyası vardır. Nubuk ayakkabının kumaşının zedelenmemesi için sprey boya tercih edilmelidir. Ayakkabının temiz yüzeyine sprey boya uygulanır. Bir gün boyunca beklemeye bırakılır. Eğer gün sonunda renkte eşitlenmemiş kısımlar varsa boyama işlemi tekrarlanır.
Ayakkabı Bağcığı Nasıl Boyanır?
Uzun zaman kullanılmış ayakkabı bağcıkları boyanarak ayakkabılar farklı bir tarza bürünebilir. Ayakkabı bağcığını boyarken ilk olarak bağcıklar temiz bir su ve deterjan ile yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Ardından bir kutuya kumaş boya dökülür ve bağcıklar içine konur. Bağcıkların her tarafının boyaya bulandığından emin olunduktan sonra bağcıklar düz bir zemine serilir ve kurumaya bırakılır. Bu işlem fırça kullanılarak da yapılabilir. Bağcıklar, bir gazete veya bezin üstüne serilir ve kısa fırça darbeleriyle boyanır. Her tarafın eşit bir şekilde boyanmasına dikkat edilir. Ardından boyanan bağcıklar kurumaya bırakılır.
Ayakkabı Tabanı Nasıl Boyanır?
Ayakkabı tabanlarını boyamak birçok insana değişik gelse de kişiye özgün ve cesurca bir hava katar. Ayakkabı tabanını boyarken ilk olarak temiz bir bez ile ayakkabı tabanı temizlenir. Ardından ayakkabının üst kısmı boya bulaşmaması için resim bandı ile kapatılır. Boyanın ayakkabı tabanında daha iyi tutması için ayakkabı tabanı astarlanır. Astarı tabana eşit bir şekilde uygulamak için fırça kullanılır. Astarın kuruması beklenir ve boyama işlemine başlanır. Tabana uygun seçilmiş boya ile boyanmaya başlar. Ayakkabı tabanı kullanılırken genellikle akrilik boya tercih edilir. Kauçuk tabanlar için PlastiDip boyalar tercih edilirken deriler için Angelus boyalar kullanılır. Boyama işlemi bittikten sonra ayakkabı kurumaya bırakılır. Kuruyan ayakkabıda eşitlenmeden boyanmış kısımlar varsa boyama işlemi tekrar edilir ve yine kurumaya bırakılır.
Ayakkabı Boyama Teknikleri Nelerdir?
Ayakkabılar boyanırken her ayakkabıya kullanılan boya ve malzemeler farklılık gösterebilir ancak yöntemler genellikle aynıdır. Öncelikle ayakkabıya uygun boya seçimi yapılır. Boyanmayacak yerler kapatıldıktan sonra boyama işlemine başlanır. Boya süngeri ile yuvarlak hareketlerle boya sürülür. Deri ayakkabıyı boyadıktan sonra cilalama işlemi düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Cilalama işlemi düzgün olmayan ayakkabıların her yerinde eşit bir görüntü oluşmaz. Boyanacak ayakkabı ne olursa olsun boyama işlemi titizlikle halledilmeli ve doğal ortamda kurumasına özen gösterilmelidir.
Ayakkabı Boyanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ayakkabı boyarken dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:
-
Boyanacak ayakkabı ilk olarak temizlenmelidir.
-
Ayakkabının materyaline uygun olan boya seçilmelidir.
-
Boyanın suya karşı dayanıklı olması gerekir.
-
Boyanmayacak bölgeler bir bant yardımıyla kapatılmalıdır.
-
Boyanan ayakkabılar oda sıcaklığında kurumaya bırakılmalıdır.
-
Her renk için ayrı sünger parçaları kullanılmalıdır.
Ayakkabılar Hangi Aralıklarla Boyanmalıdır?
Ayakkabılar düzenli bakım isteyen giyeceklerdir. Farklı ayakkabıların farklı şekillerde bakımı yapılır. Ayakkabı bakımının en önemli kısımlarından biri olan boyama işlemi de önem taşıyan bir konudur. Deri ayakkabılar ayda bir kere boyanmalı ve ardından cilalanmalıdır. Sık aralıklarla boyanan deri zamanla tıkanır ve derinin nefes alan yapısında bozulmalar meydana gelir. Bu nedenle deri ayakkabıları boyarken boyama aralığına dikkat edilmelidir. Böylelikle daha yeni bir görünüme kavuşacaktır. Süet ve nubuk ayakkabıların boyama sıklığı haftada bir ile iki arasında değişmektedir. Geri kalan günlerde ayakkabıları nemli bir bez ile silmek yeterli olacaktır. Spor ve bez ayakkabılar boyanırken boyanın renginin hafif solmaya başladığı zamanlarda boyama işlemi yapılır.
Ayakkabı Boyama Kalemi Kullanışlı Mıdır?
Ayakkabı boyama kalemi, ayakkabılar boyanırken kullanılan ve kalıcı olan bir ayakkabı kalemidir. Hemen silinmemesi ve belirgin görünümüyle boyama işlemi sırasında sıklıkla kullanılır. Desenli boyama işlemlerinde en iyi sonucu almak için kullanılır. Belirginliği artırılmak isteniyorsa iki kat üstünden geçilerek kullanılır. Ortalama bir ayakkabı boyama kaleminin fiyatı 20 TL ile 100 TL arasında değişmektedir.