Hakiki Deri Ürünler 2024
Derinin kalitesi ve şıklığı tartışılmazken, ayağınıza sağladığı rahatlık ve hava ala bilen yapısı hakiki deriden üretilmiş her ayakkabının sağlığınız için ne kadar önemli olduğu anlamına gelir. Erkek ayakkabı deriden yapılmışsa sizi uzun süre bırakmayacaktır.
Hakiki Deri Çeşitleri Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Deri, genellikle hayvandan elde edilen ham derilerin, tabaklama işlemiyle dayanıklı ve esnek bir hale getirilmesiyle ortaya çıkan bir malzemedir.
Deri, ayakkabılar, otomobil koltukları, giysiler, çantalar, kitap ciltleri, moda aksesuarları ve mobilya gibi çeşitli eşyaların yapımında kullanılır. Çok çeşitli tip ve stillerde üretilir ve çok çeşitli tekniklerle dekore edilebilir.
Bir kemerin içinde, bir ayakkabının ya da çantanın etiketinde veya herhangi bir deri ürünün içinde bulunan kullanma kılavuzunda ürünün deri kalitesiyle ilgili ibareler görülebilir. Bu ibarelerden en önemlileri hakiki deri, kaliteli deri, gerçek deri, yüksek kaliteli deri veya full grain-top grain deri.
Hakiki Deri ne demek? Kaliteli deri nasıl anlaşılır.
Hakiki ya da gerçek deri kavramları derinin kesinlikle doğadan elde edildiğini ve kullanılabilir hale getirilmesinde kimyasallar kullanılsa bile, tamamen kimyasal-suni bir malzemeden üretilmediğini vurgulamak için kullanılan genel terimlerdir. Bu kavramlar kesinlikle derinin kalitesini tam olarak açıklamaya yetmez. Hakiki derinin kalitesi ne kadar değişirse değişsin, bir derinin hakiki mi yoksa suni mi olduğunu anlamanın bazı yolları vardır. Bu yollardan ilki derinin yüzeyidir. Ne kadar işlem görürse görsün hakiki deride mutlaka pürüzler olacaktır. Hakiki deriyi sunilerden ayırt etmenin diğer yolu derinin kokusudur. Deri bir ürün koklandığında sentetik-plastik bir koku alınıyorsa ürünün tamamen hakiki deri olmadığı anlaşılabilir. Bunların yanı sıra hakiki deri genellikle suyu üzerinden atmak yerine içine çeker. Hakiki olmayan derilerin üzerinden su genellikle akıp gider. Gerçek derileri sunilerden ayırmanın en basit yoluysa deri olarak sunulan ürünün fiyatını göz önünde bulundurmaktır. Hakiki deri geçtiği süreçler dolayısıyla, doğal olarak suni derilerden pahalı olacaktır.
Hakiki deriler, elde edildikleri hayvana ve geçtikleri proseslere göre farklı şekillerde çeşitlendirilebilir ya da isimlendirilebilirler. Deriler hayvandan elde edilip fabrikada hangi proseslerden geçtiğine göre aşağıdaki şekilde listelenebilir:
-
Hayvan türlerine göre hakiki deri çeşitleri nedir?
Deri çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz.
-
Dana Derisi
-
Koyun Derisi
-
Kuzu Derisi
-
Keçi Derisi
-
Derinin işlem görmeden önceki işlenmemiş haline göre çeşitleri
Ham Deri çeşitleri şunlardır
-
Full Grain / Tüm Tanecikli Deri
-
Top Grain / Üst Yüzeye Yakın Tanecikli Deri
-
Genuine Deri / Yarma Deri
-
4.) Bonded / Salpa Deri
-
Deri yüzeyine uygulanan işlemlere göre derinin çeşitleri
-
- Renklendirme yöntemine göre
- Aniline Leather
- Semi-Aniline Leather
- Pigmented Leather
- Yüzey işlemine göre hakiki deri çeşitleri
- Bölünmüş Deri
- Yağlı Deri
- Antik Grain Deri
- Nubuk Deri
- Süet Deri
Hakiki Deri Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak hakiki deri çeşitleri aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:
- (Top Grain)Üst Düzey-Birinci Sınıf Kalite Deri: Daha ince, daha yoğun bir şekilde lifler içeren, dayanıklılık sağlayan, deri olarak bilinen postun dış katmanını içerir. Kalınlığa bağlı olarak, koryum olarak bilinen daha lifli alt tabakanın bir kısmını da içerebilir. Birinci sınıf deri türleri şunları içerir:
- (Full-Grain) ya da Sırçalı deri, yüzeyde herhangi bir çıkarılma olmaksızın tüm deri katmanını içerir. Genellikle en kaliteli deri olarak kabul edilir. Mobilya ve ayakkabılar genellikle sırçalı deriden yapılır. Sırçalı deri tipik olarak çözülebilir bir anilin boyası ile bitirilir. Rusya derisi, sırçalı derinin bir şeklidir.
- Düzeltilmiş Grain deri, daha homojen bir görünüm oluşturmak için son işlemlere tabi tutulmuş yüzeye sahiptir. Bu genellikle grain derideki kusurların parlatılması veya zımparalanmasını, ardından yüzeyin boyanmasını ve kabartılmasını içerir.
- Nubuk, kadife benzeri bir yüzey oluşturan, grain derinin zımparalanmış veya parlatılmış üst düzey deridir.
- Bölünmüş deri, grain deriden ayrıldıktan sonra kalan alt katmandan yani koryumdan oluşturulur. Daha kalın postlarda yapılan bölme işleminden sonra elde edilen derinin ikinci katmanıdır.
- Bicast deri, yüzeye uygulanan poliüretan veya vinil katmana sahip ve kabartmalı bölünmüş deridir. Birinci sınıf deriden biraz daha serttir ancak daha tutarlı bir dokuya sahiptir.
- Rugan deri , bir kaplama ilavesiyle yüksek parlaklıkta bir görünüm kazandırılmış deridir. 1700'lerin sonlarına dayanan, mucit Seth Boyden, 1818'de keten tohumu yağı bazlı bir cila kullanarak ilk seri üretim sürecini geliştirdikten sonra yaygın olarak popüler hale geldi. Modern versiyonlar genellikle bir bisast derisidir.
- Süet, yumuşak, tüylü bir yüzey oluşturmak için bir bölmenin altından yapılmıştır. Yetişkinlerin derileri genellikle kaba ve tüylü bir şekerleme ile sonuçlandığından, genellikle daha genç veya daha küçük hayvanlardan yapılır.
- Bonded-Salpa Deri: deri yüzeyinden alınan kromlu deri talaşı (deri yonga) atıklarının toplanıp malzemenin değişik makinalarda elyaflanıp akıcı deri hamuru elde edilerek, süzgeçli bantlarda suyunun alınarak levha haline dönüştürülmesidir. Ayakkabı sektöründe; iç taban, fort ve bombe olarak kullanıldığı gibi çanta, bavul, saraciye malzemesi, kemer, mobilya malzemesi, iç taban astarı, bombe, ökçe, fortluk imalatında kullanılmaktadır.
En Çok Tercih Edilen Deri Çeşitleri Nelerdir?
Ayakkabı yapımında en çok tercih edilen deri çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Hangi hayvandan elde edildiğine göre deri çeşitlerinden en çok dana ve keçi
- Derinin işlem görmeden önceki işlenmemiş haline göre çeşitlerinden full grain, top grain, yarma ve salpa deri
- Deri yüzeyine uygulanan işlemlere göre derinin çeşitlerinden genellikle antik grain deri, nubuk deri ve süet deri
Ayakkabı yapımında kullanılan deriler üretilecek ayakkabının türüne göre değişiklik gösterecektir. Neredeyse hakiki derinin işlem görmüş ya da görmemiş tüm türleri ve çeşitleri ayakkabının farklı yerlerinde ya da farklı ayakkabı çeşitlerinde kullanılabilir.
Hakiki Derinin Özellikleri Nelerdir?
Yüksek kaliteli gerçek derilerle karıştırılan ya da aynı anlamdaymış gibi kullanılan hakiki derinin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Birinci sınıf deri, "kaliteli" deri ürünlerde bulacağınız deri kalitesidir.
- Bu deri eskidikçe yıpranmak yerine parlar ve güzelleşir.
- Ne kadar çok kullanılırsa, o kadar iyi görünür ve hissedilir.
- Son derece güçlü ve dayanıklıdır. Güçlü ve dayanıklı olmasına rağmen, son derece nefes alabilir özelliğe sahiptir.
Hakiki Deri Nasıl Anlaşılır?
Hakiki derinin kalitesinin ve gerçekliğinin anlaşılması için öncelikle deriye yakından bakılması gerekebilir.
Yüksek kalite deri, tabaklama işlemi sırasında zımparalanmamış deriyi ifade eder. Bu nedenle, deride zımpara izleri bulup bulmadığınızı yakından görmelisiniz. Tabakhaneler, hayvan tüylerini çıkarmak ve yara izleri, kıllar, deri benleri ve delikler gibi kusurları ayarlamak için devasa tamburlar kullanır.
Derinin, esnek ve pürüzsüz mü yoksa sert ve daha katı mı olduğuna bakmak ikinci yöntemdir. Yüksek kalite inek derisi birinci sınıf deridir. Derinin neredeyse hiç kusur içermeyen, yani yara izi, ben veya herhangi bir delik olmayan kısmından yapılır. Zımparalanmasına gerek yoktur. Hayvanın alt kısmını kaplayan derinin kullanılması yaygındır. Tersine, düzeltilmiş bir deri daha sert, daha sert hissetmelidir, çünkü kullanılan deri daha fazla kusurla gelen daha ucuz bir deriden yapılmıştır.
Yüksek kaliteli deri, diğer deri türlerine göre daha maliyetlidir. Zanaatkarlar için bu derilerle çalışmak daha zordur ve üretimi daha pahalı hale getirir. Dolayısıyla bir ürünün ucuz olması deriyle ilgili şüphelenilmesine neden olmalıdır.
Hakiki Deri Ayakkabı Nasıl Anlaşılır?
Hakiki ve yüksek kalite deriden yapılmış ayakkabıları, suni deriden yapılmışlardan ayırmanız için birkaç önemli nokta bulunmaktadır. Öncelikle aldığınız ürünün üreticisinin açıklamalarını dikkate almak gerekir. Bu durum özellikle çevrimiçi alıcılar için geçerlidir. Deri bir ürün satın almak istiyorsanız, ince detaylara bakmak gerekebilir. Çoğu üretici hakiki deri olup olmadığını yazmak zorundadır. "Suni deri" gibi terimlerle karşılaşırsanız, bunun sahte veya sentetik deri olduğunu açıkça bilirsiniz. Üretimle ilgili hiçbir şeyden bahsedilmezse gerçek deri değildir.
Gerçek ve yüksek kalite deri bir hayvandan gelir. Bu nedenle, hakiki deri bir ürünün yüzeyi pürüzsüz veya dümdüz değildir. Bunun yerine, hakiki deri zaman zaman buruşuk, kaba ve tane benzeri kusurlara sahip olabilir.
Yüksek kalite deriden yapılmış ayakkabılar ayaklarınıza göre şekillenir. Gerçek deri ayakkabılar zamanla değişir. Yani katı şekillerini korumazlar. Bunun yerine kişinin ayağına göre şekillenir ve oturur.
Gerçek deri ürünler, doğuştan gelen bir küf kokusuna sahiptir. Bu koku, kokusu olmayan veya plastik kokusu olan suni deriden farklı olarak doğal görünecektir.
Gerçek deri, tıpkı cildimiz gibi nemi emer. Deri ürüne bir damla su damlatın. Su kalırsa gerçek deri değil su emilirse, gerçektir. Genellikle, bir çift hakiki deri ayakkabı sahte çiftten daha ağırdır.
Hakiki Deri Ayakkabı Nasıl Temizlenir?
Deri ayakkabılardaki genel kir birikimi ile uğraşırken, fazla kalıntıları temizlemek için yumuşak bir ayakkabı fırçası kullanmanız gerekebilir. Kuru kirleri temizlemek için yeterli baskı uygulayarak, dairesel hareketlerle ayakkabılarınızı fırçalayın. Pürüzlü deriler ve noktalı desenlere karşı çok fazla kuvvet deriye zarar verebileceğinden, fırçalama basıncınıza dikkat edin.
Nemli, temiz bir bez ve yumuşak bir sabun (veya belirli bir deri temizleyici) kullanarak deri ayakkabılar nazikçe ovalanmalıdır. Yine, derinin damarına karşı değil, damarla birlikte dairesel bir hareketle işlem gerçekleşmelidir. Başka bir temiz, nemli bez kullanarak kalan sabun ve nem silinmelidir. Bu işlemden sonra ayakkabıların doğrudan güneş ışığında değil, serin ve kuru bir yerde kurumasına izin verilmelidir.
Hakiki (Gerçek) Deri Soyulur Mu?
Kaliteli deri bakımı yapıldığında onlarca yıl dayanabilir. Gerçek deri hayvan derisidir ve bu nedenle bakımı ve nemlendirilmesi gerekir. Deri kurumaya başladığında sonunda çatlayabilir ve soyulabilir. Deriyi nemli tutmak için düzenli olarak uygun bir temizleyici ve krem uygulanmalıdır. Çok düşük bir nem seviyesi derinin nemini kaybetmesine ve kırılgan hale gelmesine neden olabilir.
Çatlayan çoğu zaman derinin kendisi değil, yüzeydeki cila veya sızdırmazlık maddesidir. Deriyi temizlemek için yanlış ürünlerin kullanılması, çözücüler ve kimyasallar içeren ürünler gibi derinin soyulmasına neden olabilir.
Hakiki Deri Su Geçirir Mi?
Suya dayanıklı ürünler aslında tamamen su geçirmez değildir. Eğer bir ayakkabı suya dayanıklıysa, yüzeyi bir dereceye kadar su geçirmezlik özelliğine sahip olacaktır, ancak mutlaka su geçirmez olmayacaktır. Bir süre suyla temas ettikten sonra en sonunda su geçirmesi olağan bir durumdur.
Suya dayanıklı ürünler, hafif su serpintileri, hafif yağmur sağanakları ve nemli hava koşulları için uygundur. Su geçirmez ürünler, tamamen suya batırılmışlarsa iç kapasitelerini koruyabilmelidir. Hakiki deri aslında suyla temas etmemesi gereken deridir. Materyal belirli bir doğal su direncine sahiptir, ancak ıslandığında etkisi oldukça yıkıcıdır.
Hakiki deri geçirgendir, bu nedenle nemi emer. Nemden sonra malzeme kurudukça sertleşecek ve yumuşak yüzeyi tamamen bozulacaktır. Deri yeterince hızlı kurumazsa ve su emilmiş halde kalırsa, büyük olasılıkla artan bakteri seviyelerinde renk değişimlerine ve kokuya neden olacaktır. Deri, farklı seviyelerde su geçirmezlik sağlamak için çeşitli şekillerde işlenir. Doğal ve geçirgen bir malzeme olan deri, hiçbir zaman% 100 su geçirmez hale getirilemez.
Hakiki Deri ve Suni Deri Arasındaki Farklar Nelerdir?
Doğal ve yapay her malzemede farklar olduğu gibi gerçek ve suni deriler arasında da bazı farklar vardır. Suni deri, poliüretan deri veya PU deri olarak da bilinir. Termoplastik polimerden üretilmiş suni deridir. Hakiki deri ve suni deri arasındaki farklar aşağıda yer alan bilgilerle özetlenebilir:
Suni deri neredeyse plastik gibi pürüzsüzdür. Gerçek deri yumuşak ve esnek hissettirir ancak aynı zamanda grenli bir yapıya sahip olacaktır.
Suni deriler genellikle gerilemezler ancak gerçek deri gerilebilir.
Hakiki deriden yapılan ürünler sıcaklık hissi verir, suni deri ise serinlik hissi uyandırır.
Hakiki derinin kendine özgü, meşe kokusu vardır, suni derinin ise yoktur. Ne tür bir koku aldığınızı bilebilmek için önce gerçek deri olduğunu bildiğiniz bir şeyin kokusunu almanız gerekir.
Hakiki derinin üretimi zor ve yapımı daha maliyetli olma eğilimindedir. PU deri üretmek için daha az kaynak kullanabilir, ancak plastikler ayrışmaz ve çevre dostu değildir.
Doğal olarak emici olduğu için hakiki deri sıvıyı kolayca emebilir, bu da onu lekelenmeye yatkın hale getirebilir ve temizlenmesi zor olabilir. Gerçek derinin yumuşak kalması ve kurumasını önlemek için yılda iki kez işlemden geçirilmesi gerekecektir. Gerçek deri bakımı yaparken aşındırıcı temizleyicilerden uzak durulması gerekir. Suni deri, sıvıları emmediği için temizlenmesi en kolay olan deridir.
Hakiki deri hayvanlardan gelir, bu nedenle mobilya, ceket ve diğer ürünlerin yapımında kullanılan derilerin üzerinde gözle görülür gözenekler olacaktır. Gözenek görmüyorsanız, suni deri bir ürün kullanıyorsunuz demektir.