Kemer, birçok farklı malzemeden üretilen ve bele dolanarak iki ucu bir toka ile tutturulan bel bağı anlamına gelmektedir. Deri, suni deri, hasır gibi materyallerden yapılır. Giyilen kıyafeti belde sabit tutmak için kullanıldığı gibi aksesuar olarak da kullanılabilir. Kemer üretilirken ilk olarak bel ölçüsüne göre boy belirlenir. Ardından bir makinede eni ve uzunluğuna göre kemerin yapılacağı materyal kesilir. Kesilen parçalara bir başka makinede desen baskısı yapılır. Kemere makine ile delikler açılır ve tokası dikilir ve etiketleri takılarak satışa hazır hale getirilir.
Deri Kemer Nasıl Üretilir?
Deri kemer üretilirken ilk olarak boy ve en ölçüsüne göre deri kesilir. Ardından tokanın birleşeceği uç kısma şekil verilir. Eğer kemer desenli olacaksa lazerli kesme makinesinde desen deriye işlenir ve kemere bombe verilir. Ardından kemerin tokasının birleşeceği kısım kesilir ve deride delikler açılır. Toka takılması için yarık açıldıktan sonra kemerin kenarları mürekkeple boyanır. Ardından kemer kurutma makinesine asılır. Kuruyan kemerler cilalanır. Derinin ucuna önce bir halka, sonra da toka takılır. Halkaya etiket takılır ve son olarak kemer tokası yerine dikilir. Hazır hale getirilen kemerler satılmak üzere sevkiyata gönderilir.
Kemer Üretim Aşamaları Nelerdir?
Kemer üretim aşamaları şu şekildedir:
-
Üretilecek kemerin modeline karar verilir.
-
Kemerin üretileceği bedene göre ölçüleri alınır ve kesme işlemi yapılır.
-
Baskı makinesi ile desenler kemere işlenir.
-
Delikler açılır.
-
Tokası dikilir.
-
Etiket takılır ve satışa hazır hale getirilir.
Kemer Hangi Malzemelerden Üretilir?
Kemerler hayatta sıklıkla kullanılan aksesuarlardandır. Bu nedenle birçok farklı modelde kemer çeşidi bulunur. Deri, suni deri, plastik, kumaş, hasır ve keçe gibi materyaller kullanılır. En sık tercih edilen kemer çeşitleri ise deriden yapılmış kemerlerdir.
Deri Kemerin Gerçek Deri Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Hakiki deri ile suni deriyi birbirinden ayırmanın bazı yolları vardır. Bunlardan bir tanesi derinin yüzeyini dokunarak hissetmektir. Suni derinin bütün yüzeyi aynı yapıya sahiptir ancak gerçek derinin heterojen bir yapısı vardır, her yeri aynı olmaz. Suni deri fabrika malı kokarken gerçek derinin kendine has bir kokusu vardır. Suni deride kırılmalar meydana gelirken hakiki deride kıvrılan kısım tekrar düzelir ve iz kalmaz. Ateş testi ürüne zarar vereceğinden önerilmez fakat o da derinin gerçek olup olmadığını anlamanın yollarından biridir.
Sertleşen Deri Kemer Nasıl Yumuşatılır?
Sertleşen deri kemeri yumuşatmak için deri kemerin tüm yüzeyine dairesel hareketlerle yedirerek vazelin sürülür. Deri, yaklaşık bir 20 dakika sonra vazelini iyice emmiş olur. Ardından kâğıt havluyla kemerin yüzeyinden geçilerek kuruması sağlanır. Bir diğer yöntem ise Hindistan cevizi yağı kullanmaktır. Hindistan cevizi yağını parmaklarla veya bir pamuk yardımıyla aynı şekilde yedirerek deri kemere sürülür ve kurumaya bırakılır.
Deri Kemer Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
Deri kemerleri muhafaza etmek için onlar için dolapta özel bir yer ayırmak en doğrusu olacaktır. Kemerleri dolayarak muhafaza etmek hem şekillerini korumasını hem de dolapta daha az yer tutmasını sağlayacaktır.
Deri Kemeri Daha Uzun Süre Kullanabilmek İçin Neler Yapılmalıdır?
Deri kemerler kullanıma bağlı olarak dayanıklılığı değişen aksesuarlardır. Bir deri kemeri uzun süre kullanabilmek için ilk olarak kullandıktan sonra bir yere fırlatılmamalıdır. Pantolonun belinden çıkartılmalı ve özenle yerine konulmalıdır. Aksi takdirde kemerde kırılmalar meydana gelecek ve kemerin şekli değişecektir. Birkaç ayda bir deri bakım yağı sürülmeli ve kemerin bakımı yapılmalıdır. Bu şekilde deri bir kemer daha uzun süreli bir kullanıma sahip olur.
Kemer Nasıl Temizlenir?
Kemerler fazla kirlenmeyen zarif aksesuarlardır. Bir kemerin lekeden arınması ve yeni gözükmesi için kemerin nemli bir bez ile silinmesi yeterli olacaktır. Eğer kemer deriden yapılmış ise deri bakım kremleri kullanılarak parlak ve canlı bir görünüm elde edilebilir.
Kemer Ölçüleri Standart Mıdır?
Standart kemer ölçüm beden tablosuna göre, her beden arası kemer uzunluğu 5 cm değişir. Kemer eni 3,5 cm’dir. Kemerin ilk delik ölçüsü en ucundan 10 cm ölçülerek alınır ve her delik arasında 2,5 cm vardır. Kemer için toka seçilirken kemerin eninden yaklaşık 3 mm daha geniş ölçüde kemer tokası seçilir. Standart kemer beden ölçüm tablosu şu şekildedir:
Beden Ölçüsü Kemer Uzunluğu
36 90 cm
38 95 cm
40 100 cm
42 105 cm
44 110 cm
52 130 cm
XL 135/140 cm
XXL 145/150 cm
Kemerin Faydaları Nelerdir?
Kemerin faydaları şu şekildedir:
-
Belde tutmayan kıyafetlerin sabit durmasını sağlar.
-
Kıyafeti sıradanlıktan kurtarıp farklı bir hava katar.
-
Vücut şeklinin en iyi şekilde gösterilmesinde yardımcıdır.
-
Gün içinde daha rahat hareket etmeyi sağlar.
En İyi Kemer Markaları Nelerdir?
Kaliteli bir kemer, kaliteli deriden yapılır. Kaliteli deri ile üretim yapan firmalar, büyük bir müşteri memnuniyetine sahiptir. Uzun yıllar hakiki deri ile dayanıklı ve şık ürünler tasarlamış Nevzat Onay, içerdiği hakiki deri kemer modelleriyle müşteriye geniş bir seçme şansı sunmaktadır.
Kemer Boyanır Mı?
Kombinlerin vazgeçilmez bir parçası olan kemerler, uzun süre kullanımından sonra sahibinde değişiklik arzusu uyandırabilir. Böyle zamanlarda kemeri boyamak farklı bir görünüm sağlayacak ve kişiye istediği sonucu verecektir. Kemer boyarken öncelikle kemeri boydan boya uzanan temiz bir yere koymak gerekir. Bir gazetenin üstünde işlem yapmak kolay olacaktır. Kemeri boyamadan önce nemli bir bez ile silmek ve kurutmak gerekir, ardından boyama işlemi yapılabilir. Bir kaba su konulur ve başka bir kaptaki boya kullanılarak fırça ile boyama işlemi yapılır. Fırça darbelerinin eşit ve düzenli olmasına özen gösterilir. İlk kat boya kuruduktan sonra açıklıklar varsa ikinci kat boya sürülür ve kuruması beklenir. Ardından kemere dolgu macunu sürerek boyayı daha iyi emmesi sağlanır ve istenen sonuca ulaşılır.
Kemer Nasıl Bağlanır?
Kemerler, kıyafetin duruşunu etkileyen en önemli aksesuarlardan biridir. Belde nasıl durduğu büyük önem taşıyan kemerleri yapılan kombine göre bağlamak gerekir. En basit ve sade kemer bağlama şekli, kemerin tokasız ucunun giysinin sol taraftan geçirilip sağdan çıkartılması ve toka ile birleştirilmesiyle meydana gelir. Birbirinden farklı kemer bağlama şekilleri vardır ve bunları doğru kıyafet ile eşleştirmek gerekir.
Çift Halkalı Kemer Nasıl Bağlanır?
Çift halkalı kemerler, tek halkadan oluşan kemerlere göre daha karışık bir yapıdadır ancak çok basit bir bağlama şekli vardır. İlk kez deneyenler çift halkalı kemer takmakta zorlansalar da öğrendikten sonra basit gelecektir. Çift halkalı kemeri bağlarken öncelikle kemerin ucunu pantolonun sol tarafından başlayarak halkalardan geçirilir. Ardından kemerin halkaları göbek deliğinin alt hizasında olacak şekilde konumlandırılır. Daha sonra kemerin ucu her iki halkadan da geçirilir. Kemer ilk halkanın üstünden; ikinci halkanınsa altından geçirilir ve pantolonun kemer halkası kısmından geçirilerek kemer bağlama işlemi tamamlanır.
Kemere Uygun Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılır?
Kemer ve ayakkabı, kombini tamamlayan unsurlardır. Yapılan kombinin sırıtmaması için bu unsurların birbiriyle uyumlu olması gerekir. Kemer ve ayakkabı seçerken birbirinden zıt renkler seçilmemelidir. Siyah deri bir kemerin altına yine siyah deri bir ayakkabı uygun olacaktır. Siyah ve gri tonlarda giyilen kıyafetlerde taba rengi kemer ve ayakkabılar uyum sağlar. Fazla açık veya fazla koyu renkler seçilirse ortaya hoş olmayan görüntüler çıkabilir. Klasik kıyafetlerin altına giyilen rugan ayakkabılarla orta büyüklükte tokalı bir kemer ideal olacaktır. Spor kombinlerde ise eni geniş olan kemerler kıyafetle ve spor ayakkabılarla uyum sağlayarak kombini tamamlar.