Kışlık ayakkabılar içinde birçok modeli barındıran geniş bir kategoriye sahiptir. Birbirinden farklı koşullar için farklı özelliklerde erkek kışlık ayakkabılar üretilmiştir. Her ayakkabı modelinin kendine özgü temizleme yöntemi vardır. Genel olarak kışlık ayakkabı temizlemek için şunlar yapılmalıdır:
-
İlk olarak ayakkabıdaki lekenin kuruması beklenir.
-
Ayakkabı fırçası ile ayakkabı fırçalanır.
-
Nemli bir bez ile ayakkabı silinir.
-
Bakım yağları varsa kullanılır.
-
Ardından oda sıcaklığında kurumaya bırakılır.
Kışlık Ayakkabı Temizlemede Kullanılabilecek Malzemeler Nelerdir?
Kışlık ayakkabı temizlenirken kullanılabilecek malzemeler şunlardır:
-
Ayakkabı fırçası
-
Nemli bir bez
-
Ayakkabı bakım kremleri
-
Vazelin
-
Ayakkabı bakım yağı
-
Sünger
-
Ayakkabı silgisi
-
Nubuk zımparası
Kışlık Bot Nasıl Temizlenir?
Kışlık bot modelleri, modeline göre birçok farklı materyalden yapılabilir. Bu nedenle her ayakkabı kendi materyaline göre temizlenir. Deri kışlık botlar nemli bir bez ile silinip bakımı yapılırken süet kışlık botlarda süet silgisi ve fırçası kullanılır. Her ayakkabı yapıldığı malzemeye göre temizlenmezse ayakkabı zarar görebilir. Bu nedenle ayakkabı temizlenirken bu konuya dikkat etmek önem taşır.
Nubuk Bot Nasıl Temizlenir?
Nubuk, süetin tüysüz versiyonudur. Suya dayanıklılığı deri kadar yoktur bu nedenle yağmurlu havalar için pek tercih edilmezler. Nubuk botları temizlerken kauçuk nubuk fırçası ile bot temizlenmelidir. Ardından nubuklar için üretilmiş nubuk silgisi ile lekeli yer silinir ve botların bakımı yapılmış olur.
İçi Tüylü Bot Nasıl Temizlenir?
İçi tüylü botlar çok rahat ve sıcak tutan bot modelleridir. Genellikle koyun derisi süetten yapıldıkları için dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. İlk olarak botun yüzeyini temizlemek için ayakkabı fırçası kullanılarak botun yüzeyi temizlenir. Ardından hafif ıslak bir süngerle bot temizlenir. Süet temizleyici spreyi süngere sürerek bot ovalanır ancak sprey direkt bot ile temas etmemelidir. Ardından temiz bir süngerle bot durulanır ve kuru bez ile kurulanır. Botun şeklini koruması için içi kağıtla doldurulur ve oda sıcaklığında kurumaya bırakılması gerekir.
Kışlık Süet Ayakkabı Nasıl Temizlenir?
Süet ayakkabılar nubuklardan bir kat daha dayanıklı modellerdir. Süet kışlık botları temizlerken ilk olarak botun üzerindeki lekenin kuruması beklenir, ardından süet fırçası ile lekenin olduğu bölge fırçalanır. Leke hala gitmemişse süet silgisi kullanılarak lekenin üzeri silinir. Daha sonra süet bakım spreyleri sıkılarak ayakkabı kurumaya bırakılır.
Kışlık Deri Ayakkabı Nasıl Temizlenir?
Kışlık deri erkek ayakkabılar kış mevsiminin vazgeçilmez parçalarıdır. Dayanıklı olması itibariyle en çok kullanılan bot modellerindendir. Kışlık deri ayakkabıları temizlerken öncelikle ayakkabı nemli bir bez ile silinmelidir. Deri ayakkabılar silinirken kesinlikle herhangi bir kimyasal madde kullanılmamalıdır. Kimyasallar, derinin orijinal yapısına zarar vereceğinden deri bakımında kullanılmaz. Ayrıca deri ayakkabının yüzeyi silinirken ıslak mendil kullanılmamalıdır çünkü ıslak mendil derinin dokusunu eskiterek dayanıklılığının azalmasına sebep olur.
Küflenen Kışlık Ayakkabı Nasıl Temizlenir?
Eğer ayakkabılar küflenmiş ise dikkat edilecek ilk nokta ayakkabıların dışarıdan alınması gerektiğidir. Daha sonra küflenmiş ayakkabıların küfleri yumuşak kıllı bir fırça ile fırçalanmalıdır. Eğer fırça yoksa kuru ve temiz bir bez ile küflü bölge silinmelidir. Ardından küçük bir kaba sabunlu su koyarak bez veya süngerle yumuşak darbelerle ayakkabı silinmelidir. Ayakkabının sabunlu su ile silinmesinin ardından temiz suya batırılmış bir bez ile tekrar silinmelidir. Daha sonra ayakkabı kurumaya bırakılmalıdır. Küflü ayakkabının bulunduğu ayakkabı dolabı sıcak suyla temizlenmeli ve kurumaya bırakılmalıdır.
Kışlık Ayakkabıdan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Yağ lekesi, birçok yüzeyde sıklıkla görülen lekelerden biridir. Kışlık botlarda yağ lekesini çıkarmak için yöntemler mevcuttur. Deri kışlık ayakkabılarda yağ lekesi çıkartılırken bir kaba sıcak su ve bir miktar şampuan konup karıştırılır. Temiz bir bez bu karışıma batırılır ve yağ lekesinin olduğu bölgeye sürülür. Ardından nemli bir bez ile silinip kurumaya bırakılır. Başka bir yöntem olarak koyu renkli derilerde muz kabuğu kullanılabilir. Muz kabuğunun iç tarafı yağlı bölgeye sürülür ardından da nemli bir bez ile silinir. Süet ve nubuk botlarda yağ lekesini çıkarmak hassas bir iştir. Öncelikle yağlı kısım ayakkabı fırçası ile fırçalanır. Eğer hala leke çıkmamışsa ve leke yeni bulaşmış ise lekenin üzerine tuz dökülerek yağın emilmesi sağlanır. Bir süre bekledikten sonra sabunlu suya batırılmış fırça ile fırçalanır ve kurumaya bırakılır.
Kışlık Ayakkabı Çamaşır Makinesinde Yıkanır Mı?
Ayakkabı bakımı özen isteyen bir iştir. Kışlık ayakkabıların bakımını yaparken çamaşır makinesine atıp atmamak oldukça önem taşır. Kışlık ayakkabılar çamaşır makinesine atılmaz.
Kışlık Ayakkabı Yıkanırsa Ne Olur?
Kışlık ayakkabılar makineye atılırsa şu sonuçlar meydana gelebilir:
-
Ayakkabının yüzeyi tahriş olabilir.
-
Ayakkabının renginde değişmeler meydana gelebilir.
-
Açık renkli kışlık ayakkabıların rengi sararabilir.
-
Ayakkabının şekli bozulabilir.
-
Ayakkabının dikişleri sökülebilir.
-
Ayakkabının yapısı deforme olarak kısa zamanda eskir.
Kışlık Ayakkabı Koku Yapar Mı?
Kış mevsimlerinde sıklıkla kullanılan kışlık botlarda uzun süreli kullanıma bağlı olarak koku meydana gelebilir. Kötü koku oluşmasında en büyük etken ayakkabının yapıldığı materyaldir. Deriden yapılmış kışlık botlar dayanıklı ve nefes alabilen bir yapıya sahip olduğundan kötü koku oluşma riski en az olan ayakkabılardır. Kışlık bir ayakkabının kokması için ayakkabının su geçiren materyalden yapılmış olması etkili olabilir. Suyu emen materyal ortaya kötü bir koku çıkarabilir. Ayrıca botun her gün uzun saatler boyu giyilmesi kokuyu oluşturabilecek bir diğer etkendir. Ortamına uygun bot giymemek de kötü kokuya neden olur. Kışlık ayakkabının bakımının yapılmaması da kötü kokuyu oluşturan etkenlerden biridir.
Kışlık Ayakkabı Kokusu Nasıl Önlenir?
Kışlık ayakkabılarda oluşan kötü kokuyu önlemenin birkaç yolu vardır. Bunlardan ilki, ayakkabıyı satın alırken yapıldığı materyale bakmak ve su geçirmeyen deri modellerden tercih yapmaktır. Ayrıca ayakkabının düzenli bir şekilde temizliğini yapmak ayakkabıda oluşan kötü kokunun giderilmesini sağlar. Kışlık botu her gün peş peşe değil iki gün arayla hava alacak şekilde giymek ayakkabıda oluşacak kötü kokuyu giderir. Kışlık ayakkabıların içine ayağı terletmeyecek kalitede çoraplar giyilmelidir. Aksi takdirde ayakta mantar oluşabilir ve kötü koku oluşabilir. Ayakkabılar giyildikten sonra havalandırılmalı ve o şekilde giyilmelidir. Böylece ayakkabıda oluşabilecek kötü kokuların önüne geçilmiş olunur.