Postal, diğeri adıyla askeri bot modelleri, 19. yüzyılda askerlerin giymesi için tasarlanmış bir bot çeşididir. Postal kelimesinin sözlük anlamı konçlu ve kaba potindir. Genellikle deriden yapılır, su geçirmez ve uzun ömürlüdür. Farklı koşullar için tasarlanmış birçok modeli vardır. Günümüzde modern erkek postalları bu askeri botlardan uyarlanarak tasarlanmıştır.
Postal Çeşitleri Nelerdir?
Postallar Gore-tex özellikli dayanıklı botlardır. Gore tex, su geçirmez ve nefes alabilen bir zar çeşididir. Postal üretiminde bu özellikten yararlanılır. Farklı mekân ve farklı koşullarda kullanmak için tasarlanan postal çeşitleri şunlardır:
1. Savaş Botu
Askerlerin savaş üniforması ile birlikte kullandıkları bir postal türüdür. Bu postallar su geçirmez, nefes alan bir dokusu vardır. Isı yalıtımı sayesinde ayakları kışın soğuktan yazın sıcaktan korur.
2. Caligae
Roma tarihi boyunca Roma askerleri tarafından giyilen ağır askeri sandaletlerdir. Bu sandaletler deriden yapılır ve ayak merkezinden ve ayak bileklerinin üstünden bağlanır. Tabanında yuvarlak başlı kısa demir çiviler bulunur. Bunun sebebi düşmana savaş esnasında acı çektirebilmek ve caligaeyı güçlendirmektir.
3. Çöl Botu
Çöl iklim koşullarına uygun olarak tasarlanmış bir postal türüdür. Çöl botlarının tasarımı birbirine benzeyebilir. Taban kenarları, bağcıkları ve ayak kısmında drenaj delikleri vardır. Çöl botları genellikle kahverengi ve bej renklerinde üretilir ve bu renklerin açık veya koyu renkleri kullanılabilir.
4. Balıkçı Çizmesi
Avcı ve balıkçıların kullanması için özel olarak üretilmiş bir bot çeşididir. Doğal alanlarda rahatça hareket etmeyi kolaylaştırır. Sulak arazilerde ve sazlık alanlarda yürümeyi kolaylaştırır. Kullanılacak araziye göre botun uzunluğu seçilmelidir. Genelde dize kadar uzanan bir yapısı vardır.
5. Zıplama Botu
Doğa etkinliklerinde ve yürüyüş sırasında atlamak, zıplamak gibi hareketleri rahatça yapabilmeyi amaçlayan bir modeldir. Esnek yapısıyla rahatça hareket edebilmeyi kolaylaştırır.
6. Cengel Botu
Cengel botlar, yüksek konçlu ve dar boğazlı bir modeldir. Cengel Savaşı’nda ayakları ıslaklıktan korumak için tasarlandığı için bu adı almıştır. Zemini güçlü kavrama özelliğiyle yağmurlu ve karlı günlerde güvenli bir şekilde yürümeyi sağlar.
7. Dağ Botu
Komandolar için üretilmiş bir postal modelidir. Modern postal modellerinde dağ botları örnek alınmıştır. Zeminin sertliğine dayanabilecek kalitede ve dişli taban özelliğiyle zemini iyice kavrayarak kamayı önlemektedir. Dağ botları ile tırmanış yapmak mümkündür.
8. Tank Botu
Askerler için özel olarak üretilmiş bir postal türüdür. Tank kullanan askerlerin giymesi için tasarlanmıştır. Savaş botları, deri saya içindeki metal halkalardan bağlanırken tank botları deri kayışlarla sabitlenir.
Postal Özellikleri Nelerdir?
Kış ayların en çok tercih edilen bot modellerinden biri postal botlardır. Postalın özellikleri şu şekildedir:
-
Deri, suni deri, rugan ve dayanıklı materyallerden yapılır.
-
Dayanıklı materyallerden yapıldığı için uzun yıllar kullanılır.
-
Klasik ve spor tarzda şıklık sağlar.
-
Bilek konç boyları, topuk boyları ve bağcık türleri ile birçok farklı model içerir.
-
Soğuk havaya karşı tam koruma sağlayarak ayağı sıcak tutar.
-
Konforlu kullanım sağlar.
-
Su geçirmez yapıya sahiptir.
-
Kaymaz taban özelliği gösterir.
Erkek Postal Nasıl Üretilir?
Postallar üretilirken ilk olarak kalıp ölçüleri alınır. Daha sonra profil oluşturulur. Çizilen profile göre ıstanpa parçalanır ve ayakkabı bölümlerine ayrılır. Oluşturulan profil üretim yerinde gönderilir ve model oluşturulur. Postalın yapılacağı materyaller oluşturulan profile göre kesilir. Bir makinede materyallerin dikimi yapılır. Postalın şeklini alması için içine kalıp konur. Bir makine yardımıyla fazlalık gelen materyal parçaları kesilir, kesilmeyen kısımları yüksek derece sıcaklık ile tabana ve kenarlara yapıştırılır. Taban postal ile birleştirilir ve bağcıklar yerine takılır. Ardından üretilen postallar paketleme ve etiketleme işleminin ardından piyasaya sunulur.
Deri Erkek Postal Nasıl Üretilir?
Postallar ilk olarak tabaklanır ve sonra su geçirmemesi için özel bir işlemden geçirilir. Gelen büyük deri parçaları öncelikle gözeneklerini açmak ve esnetmek amacıyla merdaneden geçirilir. Deri parçaları daha sonra 32-60 derece sıcak suyla beraber çeşitli boya veren kimyasallar ve tabaklama solüsyonlarının da bulunduğu bir tamburun içine koyulur. Tamburdan çıkartılan deri parçaları vakumla yaklaşık 70 derece sıcaklıkta kurutulur. Daha sonra 24 ile 48 saat arasında asılı olarak bekler. Deri parçaları iyice esnetilmek için vakumlu bir plakanın üstüne yatırılır ve buruşukluklar düzeltilir. İki metre kadar genişleyen bu deri parçalarının 40 santimetre karesinden bir bot yapmak mümkündür. Özel bir makine ile farklı boyut ve kalıplarda deri kesilir. Aynı zamanda botun içine koyulacak yün ve polyester fiber karışımından yapılan kahverengi kumaş kesilmeye başlanır. Bu makine sayesinde parçaların uçları birleştirilir. Kesim sırasında her deri parçası büyüklüğüne göre ayrılır. Artık botu birleştirme aşamasına geçilir. İki ayrı deri parçası dikilir. Daha sonra botun ön kısmı birleştirilir ve işlem sırasında fazla gelen deri parçaları kesilir. Alüminyum ya da pirinçten yapılan bağcık delikleri yerine takılır. Botun şeklini vermek için içine kalıp koyulur. Botun ön kısmını birleştirebilmek için koyulan kalıp botun içinde kalır. Bir başka makine, bir sonraki aşamaya geçmeden olabilecek bir eşitsizliği fark edip düzeltmek için kullanılır. Ön tarafta bulunan çelik koruma takılır. Deri sökülür, çelik yerine takılır ve yerine sabitlenir. Bir makine sayesinde botun altına kıvrılan deri parçaları sıcak yapıştırıcının kullanıldığı cendere ile hem tabana hem de yanlara yapıştırılır. Botun ön kısmı böylece bitmiş olur. Daha sonra ise önceden yerleştirilmiş olan kalıp yerinden çıkartılır. Asılı taban yerleştirilir. Topuk kısmına tahta bir parça yerleştirilir ve tabana yapıştırılır. Botun en alttaki kauçuk tabanı yerine takılır. 160 derece sıcaklıkta yapılan bu işleme “alevle yapıştırmak” denilir. Taban yerine oturtulmuş olur. Başka bir makine sayesinde alevle yapıştırma işleminden kalan parçalar kesilip atılır. Daha sonra kontür çekilir. Botun içindeki taban yerine yerleştirilir. Son olarak bağcıklar yerin takılır ve etiket yerine dikilir. Botlar paketleme bölümüne gönderilir. Bir çift bot üretmek için paketleme dâhil 120 işlem yapmak gerekir. Her bir çift bot için 109 metre naylon, pamuklu ve polyester iplik kullanılır. Ve yaklaşık bir metrekarelik kalın bir deri parçası.
Gerçek Deri Erkek Postalın Gerçek Deri Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Gerçek deri erkek postalları hayatta sıklıkla kullanılan bir bot çeşididir. Erkek postalın gerçek deri olup olmadığını anlamanın bazı yolları vardır: Gerçek deriler, işlenme yöntemine göre birçok nitelik taşır. Gerçek deri, dokusu incelenerek anlaşılabilir. Gerçek derinin yüzeyi dokunsaldır, girinti çıkıntılar vardır ve heterojen bir yapıya sahiptir. Kendine özel bir kokusu vardır ve derinin yumuşak bir yapısı vardır. Kolay şekilde zarar görmezler, eskime gibi durumlar uzun yıllar alır. Gerçek deri erkek postalları derinin yapısı nedeniyle esnek bir yapıya sahiptir. Suni derinin yapısında kırılmalar görülürken gerçek deri botlarda kırılmalar görülmez. Bu nedenle gerçek deriler uzun ömürlü kullanıma sahiptir.
Erkek Postal Nasıl Temizlenir?
Erkek postallar temizlenirken postalın yapılış malzemesine dikkat etmek gerekir. Eğer erkek postal deriden yapılmış ise hafif ıslak bir bezle postalı temizlemek uygun olacaktır. Lekeler çıkmadıysa derinin dokusuna zarar vermeyen özel deri kremleri kullanmak gereklidir. Erkek postallar süet malzemeden yapılmış ise süet fırçası ile leke temizlenir. Postalın yapıldığı malzeme ne olursa olsun postalı kimyasal içerikli maddelerden uzak tutmak gereklidir. Erkek postalın üzerine boyama gibi işlemler yapılmamalıdır. Basit işlemlerle bakımı yapılmalı ve havalandırmaya bırakılmalıdır.
Erkek Postal Nasıl Kombinlenir?
Kış ve sonbahar aylarında rahat kullanımıyla sıklıkla tercih edilen erkek postallar, hem klasik hem de şık bir görünüm sağlar. Erkek postallar, serbest tarza uyumuyla dikkat çeker. Böylece uzun yıllar modası geçmeden kullanılır. Yağmurlu ve karlı havalarda kot pantolonlarla kombinlenerek giyilir. Dar paça pantolonların altına uzun konçlu erkek postallar tercih edilir. Erkek postallarda en çok tercih edilen renk siyahtır. Her kıyafetle uyumu kolaylaştırdığından genellikle siyah renk tercih edilir. Bej, füme, vizon ve bordo gibi birçok renkte olanları da vardır. Sadelikten sıyrılmak isteyenlerin kullanabileceği geniş renk skalası mevcuttur.
Erkek Postal Spor Kıyafetlerle Nasıl Kombinlenir?
Erkek postal bot çeşitleri birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Farklı taban yüksekliği, konç boyu ve renkleri ile postallar farklı tasarımlara sahiptir. Erkek postal botlar spor kıyafetlerle kombinlendiğinde ortaya bağımsız bir duruş sergileyen bir görünüm çıkar. Dar paça pantolon, boğazlı kazak ve ceket ile kombinlenebilecek en uygun parçadır. Deri ceketin altına giyilen postallar sokak stilini en iyi şekilde vurgular. Tişört ve üstüne uzun hırka ile kombinlendiğinde farklı bir atmosfer yaratır. Şişme mont, bere ve postal üçlüsüyle yapılan kombin en klasik aynı zamanda da şık bir duruş sağlayacaktır. Erkek postallar pantolonlarla kombinlendiği gibi şortlarla da kombinlenerek ortaya özgün bir tarz çıkarır. Farklılık isteyenlerin yapacağı kıyafet kombinlerinden biri de şüphesiz bu olacaktır.
Erkek Postal Takım Elbiselerle Nasıl Kombinlenir?
Erkek postallar duruş ve tasarımlarıyla daha çok günlük hayatta kullanılan bot modelleridir. Erkek postalları takım elbiseyle uyumlu hale getirmek spor kıyafetlere göre biraz daha uğraştırıcıdır. Spor kıyafetlerle her çeşit postallar giyilebilirken takım elbisede kaba duruşu olan postallar giyilmez. Takım elbisenin kibar bir görüntüsü olduğundan büyük ve kaba postallar takım elbise için uygun olmayacaktır. Kısa konçlu ve alçak topuklu erkek postallar takım elbisenin altına giyilebilecek en uygun postal modelleridir. Takım elbise ile postal giyerken pantolon boyunun uzun olmamasına ve bilekte bitmesine dikkat edilmelidir. Giyilen takım elbisenin rengine göre postal giymek yapılan kombini uyumlu hale getirir. Hangi renk takım elbise giyildiyse o renkte veya koyu tonlarında erkek postal seçmek en doğru tercih olacaktır.