Hangi yaşta olursak olalım, yeni bir çift ayakkabı aldığımızda heyecanlanırız. İsteriz ki yeni aldığımız ayakkabı daha sonraki günlerde de ilk günkü ışıltısını ve güzelliğini korusun ama çoğu kişi ayakkabının o günkü gibi güzel görülmesi için gerekli olan bakımı göz ardı eder.
Ayakkabı veya bot sadece kullanıma bağlı olarak yıpranmaz, aynı zamanda saklanma koşulları da ayakkabının yıpranmasına sebep olur. Bu yazı Altında favori ayakkabı ve botunuzu daha uzu süreler ilk aldığınız gündeki gibi kullanabileceğinize değineceğiz. Nevzat Onay olarak Yarı Asırlık bilgimizle bırakında bu bilgiyi size biz verelim J
Ayakkabının Temizliği ve Bakımı.
Bir Lostra salonuna gidip tabi ki bu işi kolayca yaptıra bilirsin. Ama biz biliyoruz ki hafta sonu arabasını bir Seremoniye dönüştürür gibi yıkayan sen ayakkabının bakımını da kendin yapacaksın. J
Ayakkabıyı uzun süre giymek için iyi bir markadan almak tek başına yeterli değil; belki bundan daha da önemli olanı ayakkabıyı nasıl kullandığın ve nasıl bakımını yaptığındır.
“Deri ayakkabı nasıl temizlenir? ”Ayakkabının içi nasıl temizlenir?” ve bunun gibi aklımıza gelen sorulara kısaca değineceğiz. Mevsim değişikliği sırasında kışlık ayakkabı veya yazlık ayakkabılarınızı nasıl muhafaza edeceğinize bilmek bile size çok daha uzun süre kullanım avantajı kazandıracaktır.
İl olarak unutulmamalıdır ki her zaman mükemmel ayakkabılara sahip olmak için günlük olarak yapmamız gerekenler vardır. Ayakkabınızı rafa kaldırmadan önce ayakkabı kalıbı kullanmak ayakkabının yapısını ciddi ölçüde koruyacaktır ve bu işin en kolay yoludur. Kauçuk veya Neolit taban ayakkabılarda mutlaka kaldırmadan önce tabanını dezenfekte etmelisiniz. Bu işlem size kutu veya ayakkabı dolabı içerisinde oluşacak kötü kokuları engelleyecektir. Mevsim değişikliği sırasında ayakkabınızı kutusuna koymadan önce bez torba ile kutu içerisine koymalısınız.
Bakım işlemini periyodik olarak yapılmalıdır. Temizliğe başlamak için önce deriyi tanımak gerekiyor. Nasıl ki ellerimiz kuruduğunda nemlendirici kremlerle yumuşatıyorsak yada kirlendiğinde kirlerinden kurtuluyorsak aynı işlemi ayakkabı ve botlar içinde yapmalıyız.
Süet Ayakkabı Nasıl Temizlenir ve Nasıl Saklanır.
Süet ve nubuk deriden üretilen ürünlerin bakımının nasıl yapılacağına dair makaleye daha önce paylaşmıştık.
İlgili yazı: https://www.nevzatonay.com/suet-ve-nubuk-deri-ayakkabi-nedir
Kısaca Süet ürünlerin bakımına yine de değineceğiz.
Süet deri, düz derilerden daha çok dikkat edilmesi gereken hassa bir malzemedir. Rengi atmış, soyulmuş ve çamurumsu pamuklanmalara uğramış süet deri herkes için sorun olmuştur.
Basitçe temizleme adımları:
Fırça ile tek yönde süeti tara, sonrasında süet silgisiyle deri üzerindeki pislikleri temizle. Son olarak da ters yönde tekrar tara ve süet boyası ve canlandırıcıyla süete işlem uygular.
Ayakkabının üzerin de oluşan küfler genellikle ayakkabı veya bot ıslak ıslak kapalı alanda saklandığında oluşur.
Ayakkabı içinde oluşan kötü kokunun bir çok sebebi vardır. Ayakkabıda kullanılan kalitesiz ara materyaller, ayakta oluşan terler bakteri oluşumuna ve sonrasında kötü kokuya sebep olur.
Ürünlerinizi rafa kaldırmadan önce mutlaka açık alanda havalandırmalı ve nem den kurtulmalısınız. Nem den kurtulmadan kullanılan ürünler Mantar Sporlarının oluşmasına ve ayakta Mantar Hastalıklarına yol açacaktır.
Ayakkabı,Bot ve çizmelerde oluşacak kötü kokuları önlemek için en pratik yöntem, kullanmadığınız zamanlarda silika jel kullanmaktır. Bunu yanı sıra ihtiyaç duyduğunuzda dezenfekte sprey kullanmak kokuları ve bakterileri engeller. Yeteri kadar kuruluk sağlayamıyorsanız küfü önlemek için bot veya ayakkabınızın içine anti-küf poşetleri koymalısınız.
Deri ayakkabılardan küfü çıkarmak için ilk adım onları fırçalamak ve sonrasında kuru bir bezle silmektir. Küfün derinin geri kalanına yayılmaması için; fırçalanan yerin boyanmadan önce Dezenfektan ile temizlemelidir.