Oxford ayakkabılar, ayakkabının üst kısmına gizlenmiş kapalı bağcık sistemine sahip klasik ayakkabılardır.
Birçok farklı Oxford ayakkabı çeşitleri aşağıdadır:
-
Klasik : Düz burunlu Oxfordlar olarak da bilinen bu tarz diğer Oxford ayakkabılarına göre daha resmidir. Minimal detaylara sahip ve burun kısmında cap(maskaret) olmayan bu resmi ayakkabılar - özellikle koyu kahverengi ve siyah Oxford ayakkabılar - smokin gibi resmi kıyafetlerle iyi uyum sağlar.
-
Cap Toe Stil : Cap-Toe Oxfordlar (ya da maskaretli oxfordlar), bir "başlık" oluşturan burun kutusunun üzerine dikilmiş deri parçasının adını almıştır. Cap-toe oxfordlar, iş kıyafetleri ve gündelik kıyafetleri gerektiren diğer etkinlikler için iyi bir seçimdir.
-
Wingtip : Bu ayakkabılar bazen brogue oxfords olarak anılır (öndeki dekoratif işlemeler için brogue ismi kullanılabilir). Bu özel ayakkabılar, ayakkabının kenarı boyunca uzanan wingtip desenlere ve ardından “M” veya “W” ile sivri uçlu bir burun ucuna sahiptir. Wingtip Oxford ayakkabılar, cap toe oxford ayakkabılar kadar resmi değildir..
-
Saddle: Bu nostaljik Oxford ayakkabılar, düz bir burun ve ayakkabı gövdesinin ortasında (ve genellikle zıt renkte) eyer şeklinde bir deri şeridi içerir. Siyah ve beyaz, bu iki tonlu stilin imza renkleridir.
-
Wholecut: Wholecut stili derinin kesimiyle ilgilidir. Bu oxfordlar, tek kesim deriden yapılır. Wholecut Oxford daki minimal tasarım, onu hem resmi etkinlikler hem de gündelik kullanım için mükemmel bir ayakkabı yapar.
Oxford Ayakkabılar Nasıl Üretilir?
Oxford ayakkabılar, aşağıda sıralanan maddelerdeki gibi belirli özelliklerle tanımlanır ve bu özelliklere göre üretilir:
-
Kapalı bağcık sistemi: Oxford ayakkabılar, ayakkabının alt kısmına veya ayakkabının üst ön kısmına dikilmiş olan yan gambalara ve kapalı bir bağcık sistemine sahiptir.
-
Düşük ökçe yüksekliği: Klasik ayakkabı bir dizi yüksek topuklu bottan etkilenerek üretilmişken, oxford ayakkabılar, mokasen ayakkabıya benzer alçak topuklu ayakkabılarla karakterize edilir ve kullanıcıların belirgin topuklu botlar ve ayakkabılardan daha kolay yürümelerini sağlar.
-
Açık ayak bileği: Oxford ayakkabılar, ayak bileklerini açıkta bırakacak şekilde üretilirler ve kullanıcının çıplak ayak bileğini veya renkli çoraplarını sergilenmesine izin vererek daha fazla stil seçeneği sunar.
Deri Oxford Ayakkabılar Nasıl Üretilir?
Delik bölgesinin alt kısmı ayakkabının yüzünün içine dikilen ve derby ayakkabılarında göreceğimiz gibi ayağın ayakkabının içine girmesi için tamamen açılmayan bağcıkları olan ayakkabılar oxford olarak ifade edilir. Bu nedenle, oxford ayakkabıların daha dar bir açıklığı vardır.
Bu klasik ayakkabılar tasarım özelliği, deri sayanın ayağa sıkıca kapanmasını sağlayan dar bir ayakkabı oluşturur.
Oxford ayakkabıların üretiminde tanımlayıcı özellikler şunlardır:
-
Gambaların altına dikilmiş deliğe bakan kapalı bir bağcık sistemi,
-
Yüzün altına dikilmiş iç ve dış kısımlar,
-
Dil, ön yüzün altında ayrı olarak dikilir,
-
Düşük ökçe yüksekliği,
-
Açıkta kalan bir ayak bileği,
-
Dikişli deri taban
Oxford Ayakkabılar Nasıl Temizlenir?
Hakiki deri bir çift deri oxford ayakkabınız varsa, bunları düzenli olarak temizlemek ayakkabınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Elinizin altında doğru aletlere sahip olduğunuz sürece, deri ayakkabılarınızı temizlemek çok kolay olacaktır.
-Derinin ıslandığında büzülme, kuruma ve çatlama eğilimi olduğunu unutmayın, bu nedenle yağmurlu günlerde deri ayakkabılarınızı evde tutun ve ayakkabılarınızı temiz tutmak için su kullanmayın.
-Temizlerken ayakkabıları korumak için bağcıkları çıkartmak gerekir. Oxford ayakkabıların bağcık sisteminden dolayı, bağcıkları çıkarmadan ayakkabının dil kısmını temizlemek kolay olmayacaktır. Deri temizleme ürünlerini asla bağcıkları çıkarmadan kullanmayın, çünkü bağcıklar genellikle kumaştan yapılır ve deri temizleyici ve cila onları lekeleyebilir.
-Yumuşak kıllı bir fırça ile kiri ve kalıntıları temizleyin. Ayakkabıdaki kiri çıkarmak için fırçayı ayakkabının yüzeyine hafifçe sürtün. Kılların deriyi çizmesini önlemek için nazikçe fırçalayın.
-Deri temizleyici ve yumuşak bir fırça ile inatçı çizikleri ve izleri çıkarın. Yumuşak kıllı bir fırçanın üzerine küçük bir parça deri temizleyici sıkın ve derinin yüzeyini kıllarla nazikçe silin. Ayakkabınızın tozunu alıyormuş gibi fırçayı ileri geri hareket ettirerek temizleyiciyi deriye uygulayın. Kirli deri eski ihtişamına kavuşuncaya kadar fırçalamaya devam edin.
-Deri ayakkabılarınız da sert bir yağ veya gres lekesi varsa, bebek pudrası gibi emici bir tozla kaplayın. Yağı emmesi için 2-3 saat bekletin. Tozu yumuşak bir fırça ile nazikçe fırçalayın.
-Deri ayakkabılarınızı korumak için temizlemeyi bitirdikten sonra bakım yapın.